Visst lever huset trots ombyggnation! I samband med ett statsbesök 19/1 gästades Uppsala universitet  av Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson med fru Eliza Jean Reid och en delegation samt det svenska kungaparet. Gästerna besökte bland annat Carolina Rediviva där Uppsala-Eddan visades. Snorre Sturlassons Edda från 1200-talet finns bevarad i några exemplar. Uppsala-Eddan är en av de mest kända på grund av att den har en särskild textvariant.

Gästerna fick också se annat isländskt material ur universitetsbibliotekets samlingar, daterat från 1200-talet och framåt, bland annat sagor, kartor och lagskrifter. Gästerna blev också först ut att skriva i universitetsbibliotekets nya gästbok.

State visit at Uppsala University 19 January. The Icelandic president Guðni Thorlacius Jóhannesson with his wife Eliza Jean Reid and the Swedish King and Queen visited Carolina Rediviva.

Hela Uppsala-Eddan finns digitaliserad i plattformen Alvin

Läs om Uppsala-Eddan på bibliotekets webbplats

Drottning Silvia skriver i gästboken. Rektor Eva Åkesson, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Konung Carl XVI Gustaf. Drottning Silvia, Eliza Jean Reid, president Guðni Thorlacius Jóhannesson, överbibliotekarie Lars Burman